Workshops

Workshops en excursies

Wegens sluiting van de LiefsFabriek te Hazerswoude-Dorp kan ik daar helaas geen fotografieworkshops meer geven. Momenteel ben ik zoekende naar een andere organisatie die mijn workshops in hun programma wil opnemen. Tot die tijd bied ik ze op eigen gelegenheid aan. De workshops zijn bedoeld voor de beginnende fotograaf maar ook prima om - als halfgevorderde fotograaf - je kennis even af te stoffen.

Alle workshops zijn praktisch van opzet met veel aandacht voor vragen van de deelnemers. Bij twee workshops gaan we naar buiten om daadwerkelijk zelf foto's te maken.

Je kunt de workshops als serie maar ook los van elkaar volgen. Het is ook mogelijk om als groep een workshop te boeken en dan het programma 'op maat' samen te stellen. Zo kan een combinatie tussen een 'theorie-workshop' en 'excursie-workshop' heel leuk zijn voor een team-uitje of als activiteit tijdens een familie- of vriendenweekend.

Klik op een workshop naar keuze voor nadere details. Je kunt vervolgens doorklikken voor een prijsopgave voor één of meer individuele workshops of een groepsworkshop.

info-image

Ken je camera

Mooie foto’s maken begin met voldoende kennis over je camera. In deze workshop leer je de basis over de technische kant van het fotograferen. Ik ga je uitdagen en stimuleren om de automatische stand van je camera te laten voor wat ie is. En te gaan experimenteren met het handmatig instellen van je camera. Zo krijg je meer controle over de kwaliteit en creativiteit van je foto’s. Aan het eind van de workshop zijn begrippen als scherpte-diepte, sluitertijd, diafragma, ISO en brandpuntafstand geen abracadabra meer voor je.

info-image

Proberen is leren

Je kent de theorie van het fotograferen. Je weet wat scherpte-diepte is en wat de onderlinge relatie is tussen diafragma, sluitertijd en ISO. Maar nu wil je die kennis in de praktijk brengen. En je wilt meer ‘routine’ krijgen met het fotograferen in de handmatige stand. Bij deze fotografie-excursie gaan we dan ook lekker aan de slag. We gaan naar een locatie waar je kunt experimenteren met het fotograferen van landschappen, details, reflecties, dieren, beweging etc. Ik ondersteun je bij het op de juiste manier instellen van je camera. Van proberen kunt je leren …

info-image

Fotografie als 'kunst'

Iedereen heeft wel eens het perfecte plaatje geschoten. Vaak is dit een ‘lucky shot’ en lukt het niet zomaar nog een keertje. Aan de hand van een heleboel voorbeelden (goede en minder goede) laat ik je in deze workshop kennismaken met een aantal ‘regels’ om fraaie foto’s te maken. De belangrijkste vuistregel is om geen ‘gedoe’ aan de randen van je beeld te hebben. In de workshop besteed ik aandacht aan compositie, kadrering, lijnenspel, kleur en licht. Na de workshop is jouw kans op het maken van een perfect plaatje een heel stuk groter.

info-image

Nabewerking is normaal

Het is een fabeltje dat elke foto gelijk goed moet zijn en dat goede fotografen niet aan nabewerking doen. Aan onscherpe foto’s valt niets te verbeteren (tenzij de foto bewust onscherp is). Maar alle andere foto’s knappen op door een nabewerking. Als je in JPEG fotografeert, wordt de nabewerking grotendeels door je camera zelf gemaakt (witbalans, ISO-waarde, contrast, kleurverzadiging e.d.). Als je ervoor kiest om in RAW te fotograferen, dan heb je dat allemaal zelf in de hand. In deze workshop geef ik een introductie in het fotobewerkingsprogramma Adobe Lightroom. In de workshop zul je zien dat nabewerking helpt om een foto naar een hoger niveau te tillen.

info-image

In het donker zie je (n)iets

Foto’s gemaakt in het donker zijn vaak verrassend of zelfs een beetje mysterieus van sfeer. Veel nachtfoto’s zijn geschikt om in zwart/wit om te zetten wat een nog mooier resultaat kan geven. Na een korte introductie over lange sluitertijden en de BULB-stand van je camera en andere tips en trucs van fotograferen in het donker, gaan we op pad. Afhankelijk van het jaargetijde en de tijd van de zonsondergang, gaan we eerst in de polder fotograferen (tijdens het ‘gouden uurtje’). Daarna rijden we door naar de containerterminal in Alphen voor ‘industriële’ (zwart/wit) foto’s. Weer terug in Hazerswoude maken we op en rond de Zuiddijk de laatste nachtelijke opnamen. En op hele donkere plekken kunnen we misschien nog wel even ‘schrijven met licht’ met behulp van een zaklamp.

info-image

Anders kijken

Creatieve foto’s maken lukt niet als je ‘druk-druk-druk’ bent. In deze fotografie-excursie gaat het om het op één lijn brengen van oog (= kijken), geest (= zien) en hart (= gevoel). Zodat je de schoonheid van alledaagse dingen (her)ontdekt. Na een korte introductie en een paar eenvoudige tips, gaan we lopend op pad. We wandelen, kijken en fotograferen samen maar toch alleen want iedereen legt vast wat hem of haar op dat moment raakt. Enne, afkijken mag, want niet iedereen ziet ‘het’ gelijk ;-)

Testimonials