Lamellen tegen geluid

Meestal plaats je lamellen voor de ramen van je woning tegen inkijk van al te nieuwsgierige passanten. Buitenshuis wordt echter ook gebruik gemaakt van lamellen tegen geluidsoverlast. Bijvoorbeeld langs de N209 ter hoogte van Bleiswijk. Deze lamellen absorberen een deel van het verkeersgeluid langs de weg. Natuurlijk helpen ze ook tegen verblinding door tegenliggers op de parallelweg en vice versa.

Ik heb me afgevraagd waarom ze groen zijn. De enige min of meer logische verklaring die ik kon bedenken is dat ze moesten passen bij andere trac├ęs langs de N209 waarbij geluidsschermen in een Elzenhaag of haag van Wilde wingerd zijn ingepast.

Iedere keer als ik nu langs dit lamellenscherm kom, stel ik me voor hoe het eruit zou zien als deze in een andere kleur zou zijn uitgevoerd. Rood, oranje, geel, paars enzo vallen uiteraard af. Die kleuren zijn te opvallend, leiden teveel de aandacht af en zijn niet passend bij de omgeving. Zwart zou kunnen, grijs ook. Maar wel erg saai en misschien juist weer niet opvallend genoeg en daardoor niet verkeersveilig. Blauw dan? Tsja, zou kunnen. Hmm, ik denk nu dat die groene kleur toch nog niet zo gek is.

Vaardigheden

4